• Strada Speranței 20
  • București

PARODONTOZA – BOALA GINGIILOR CARE DETERMINĂ PIERDEREA DINȚILOR

Dr. Felicia Păduraru
Dr. Felicia Păduraru

Implantolog, Expert si Trainer Laser

Share:

Prin ce este definită parodontoza sau paradontoza cum mai este numită popular?

Boala parodontală este o afecțiune cronică care poate să se manifeste la orice vârstă dar mai ales după vârsta de 35 de ani, fiind cauzată mai ales de componența plăcii bacteriene. Un anumit gen de bacterii dăunătoare atacă constant și agresiv gingiile și osul alveolar, acest fenomen determinând în timp scurt la mobilitatea  și sângerarea gingiilor și la pierderea inevitabilă a dinților.

Este bine să știți că la clinica dentară premium laser Deos Dental, echipa de doctori stomatologi multidisciplinari, pe care o coordonez a renunțat la bisturiu și chiurete în favoarea utilizării puterii și eficienței laserului dentar, totul pentru beneficiul pacienților și a obține un tratamente eficace, determinând o vindecare mai rapidă, prin aceste protocoale unice laser, minim invazive, fără disconfort și durere, de cele mai multe ori fără anestezie.

Ce este parodonțiul?

Paradonțiul reprezintă un întreg sistem compus din cementul radicular, fiind cel care acoperă rădăcina dentară, ligamentul parodontal- cel care prinde dintele de osul pe care îl înconjoară, ligamente care țin dintele în arcadă și care ne ajută la masticație, osul alveolar și gingia.

Factorii cauzatori care determină apariția bolii parodontale

Factorii general sistemici- fumatul și stresul, un stil de viață alert și o alimentație nesănătoasă, nutriția neadecvată și bolile psihosomatice.

Factorii locali declanșatori sunt: placa bacteriană.

Factorii favorizanți sunt: tartrul dentar, trauma ocluzală, cariile dentare, edentația,  anomaliile dento-maxilare, parafuncții, obiceiuri vicioase, factorii iatrogenici.

Primele simptome ale bolii parodontale

Parodontoza este o boală cronică care se instaurează treptat în cavitatea bucală iar primele semne sunt dificil de sesizat, mai ales dacă nu vă programați periodic, la 6 luni la o clinică stomatologică specializată. Primele avertismente pot fi mirosul neplăcut al gurii, sângerarea gingiilor, mobilitatea gingiilor, deplasarea dinților etc.

Boala parodontală  are și o variantă agresivă, când pacientul suferă de dureri mai ales în consumul anumitor băuturi și alimente(sensibilitate dentară), dar în general boala este cronică și primele semne sunt cele de sângerare gingivală. La fumători această sângerare poate să lipsească, din cauza vascularizării scăzute, ceea ce va duce la o agravare accentuată în fază critică a bolii.

Această afecțiune poate apărea și din cauze genetice. Dacă am avut în familie o rudă care și-a pierdut dinții, această afecțiune se poate transmite și genetic. Tocmai din acest motiv dacă știm că am avut in familie o persoană cu aceste afecțiuni, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi și să ne programă periodic la doctorul stomatolog.

Este boala parodontală transmisibilă?

Este dovedit științific că această boală se poate transmite între soți sau parteneri iar dacă nu este tratată la timp, cauzează și alte afecțiuni în organism, ce nu țin doar de dantură.

Parodontoza netratată, declanșează o reacție negativă în lanț, pentru întreg organismul contaminat al pacientului. Sănătatea orală are o legătură indestructibilă cu sănătatea întregului organism, fiind demonstrată cauzalitatea dintre bolile danturii și afecțiunile cardiovasculare, precum și depresia.

Cum putem preveni această boală

Prevenția-Igiena orală pe care o efectuăm zilnic acasă și mai ales igiena orală profesională realizată la fiecare 6 luni într-o clinică dentară specializată, este cea mai bună metodă de prevenire a bolii. Doar prin aceste 2 metode combinate de igienăorală putem elimina bacteriile și să ne păstrăm dinții sănătoși.

Ce trebuie să faci dacă ai fost diagnosticat cu boala parodontală?

Este foarte importantă programarea la medicul stomatolog, fiind singurul care poate pune un diagnostic corect și să stabilească un tratament adecvat pentru stoparea și tratarea bolii.

La clinica stomatologică Deos Dental tratamentul începe cu o consultație cu camera intraorală, cu radiografii, analize medicale și se stabilește planul de tratament. Noi aplicăm un protocol unic laser de tratament, care reduce instant placa bacteriană, în așa fel încât organismul are o șansă să se refacă rapid.

Curățarea se poate face fie prin chiuretaje clasice, de curățire în profunzime între gingie și dinte cu scopul de îndepărtare a pungii, fie prin tratamentul cel mai inovator și eficient, anume laserul dentar de tip erbium.

Noi, cei de la Deos Dental aplicăm doar metoda de tratare cea mai eficientă, prin folosirea laserului.

LiteTouch aduce o adevărată revoluție tehnologică în stomatologia convențională, prin multivalență și ultraeficiență în tratarea țesuturilor dure și moi, fiind un instrument intuitiv și ușor de utilizat, care oferă un grad optim de precizie și un nivel inegalabil de adaptabilitate și manevrabilitate

Datorită funcțiilor avansate de ablație și subablație și a efectului antibacterian, laserul LiteTouch folosește energia luminii pentru intervenții de precizie asupra țesuturilor dentare și tratamente chirurgicale minim invazive și este mult mai eficientă decât tratamentul clasic.

Parodontoza are la bază o infecție bacteriană. Aceasta este cauza inflamării cronice a țesutului parodontal iar rolul bactericid și detoxifiant al laserului este cel mai indicat în tratarea inflamației. Laserul are și un important efect bactericid asupra lui Aggregatibacter actinomycetemcomitans, acesta fiind patogenul parodontal ce declanșează agresivitatea acestei boli.

Supresia acestei bacterii prin tratamentul convențional este minimă, dar s-a dovedit că lumina stimulată a laserului anihilează acest patogen, penetrând zone precum cementul radicular sau profunzimea țesutului moale, unde tratamentul clasic nu are niciun efect.

Studiile științifice au demonstrat că tratamentul clasic lasă țesutul dilacerat și nu îndepărtează în totalitate țesutul infectat, ceea ce face dificilă regenerarea țesutului și determină apariția recidivelor.

În comparație cu această metodă clasică, tratamentul cu laser lasă în urmă o linie uniformă a epitelului fără resturi de țesut de granulație, din acest motiv timpul de vindecare va fi foarte scurt.

Laserul dentar de tip erbium ajută la îndepărtarea țesutului dur, cum ar fi tartrul.

Această metodă cu laser nu produce o ablație caldă, deci nu apare durerea ca la metoda clasică și este aproape perfectă.

Nu există nici o contraindicație pentru această metodă și vă invităm la noi în clinică să vă demonstrăm profesionalismul medicilor noștri și eficiența acestor tehnologii de ultimă generație.

Vă invităm să vizionați filmele de pe canalele noastre de social media, prin care vă arătăm pas cu pas, cum se poate trata această afecțiune cu ajutorul laserului, fără durere și disconfort.

Vă rugăm să nu uitați că prevenția este cel mai ieftin tratament, aceasta fiind cea mai bună metodă care te face să-ți păstrezi zâmbetul și buna dispoziție.

Fii DEOSEBIT!

Medicii stomatologi de la clinica dentară Deos Dental în peste 95% din cazuri aplică pe implanturile inserate cu ajutorul laserului, coroane imediate, atât din motive estetice ca pacientul să se simtă confortabil până la atingerea nivelului optim de acoperire a implantului de os. Pacienții noștri DEOSebiți pleacă în aceeași ședință cu dinți provizorii, pentru că știm cât de important este pentru o persoană aspectul estetic, masticația, respectul de sine și viața socială.

La clinica stomatologică premium laser Deos Dental, pacientul nu trebuie să-și facă griji că va rămâne după inserarea de implanturi o perioadă de timp fără dinți, pentru că vor fi tratați cu o protezare imediată, de calitate,  de unii dintre cei mai buni specialiști proteticieni din domeniul stomatologic.

La clinica noastră utilizăm materiale de cea mai bună calitate și anume dinți din Zirconiu fixați pe două tipuri de structuri, care se evidențiază prin greutate și confort sporit în procedura lucrării din titan, lucrarea din zirconiu pe titan fiind de două ori mai ușoară și de o estetică naturală.

Prioritizează-ți sănătatea dentară

Fii DEOSebit!

Programare

MEREU APROAPE DE TINE!


Articole Similare