• Strada Speranței 20
  • București
Servicii
Programare

Periimplantita Laser

Studiile arată că în România rata de inserarea a implanturilor dentare a crescut vertiginos, însă rata de prezentare a pacienților la controlul stomatologic  care trebuie efectuat de minimum două ori pe an, după realizarea acestei proceduri, nu a crescut în egală măsură. De aceea au apărut din ce în ce mai multe cazuri de implanturi care suferă de anumite complicații, cum ar fi mucozita și periimplantita.

Periimplantita a devenit o afecțiune din ce în ce mai frecvent întâlnită la pacienți, atât în țara noastră cât și la nivel global.

Periimplantita reprezintă o afecțiune infecțioasă specifică, care este asociată plăcii bacteriene și care cauzează un complex proces inflamator al țesuturilor moi și care determină o pierdere osoasă de jur împrejurul implantului dentar osteointegrat.

Pe înțelesul tuturor, periimplatita duce la resorbția de os din jurul implantului determinând instabilitatea acestuia. Această boală netratată urgent într-o clinică dentară specializată, avansează agresiv și duce într-un tip scurt la pierderea implantului.

Sunt doctor stomatolog implantolog Felicia Păduraru, expert și trainer laser, un medic empatic dedicat total pacienților și profesiei mele, mereu în avangarda stomatologiei, fiind printre primii doctori stomatologi care a înlocuit bisturiul și chiuretele, cu puterea și beneficiile utilizării laserului dentar.

Este bine să știți că dacă aveți inserat un implant dentar (sau mai multe) cu o coroană din zirconiu, metalo-ceramică sau ceramică, este la fel de importantă igiena orală efectuată atât acasă cât și programarea de două ori pe an la o clinică dentară, pentru o igienizare orală profesională, la fel ca în cazul dinților naturali.

Și dinții artificiali sunt la fel ca cei naturali supuși agresiunii patogenilor care impactează cavitatea orală. Tocmai din acest motiv este foarte important să aveți grijă de implanturile dentare inserate, printr-o igienă orală de calitate și consecventă, prin vizite periodice la medicul stomatolog, ca să nu ajungeți să suferiți de periimplantită și să pierdeți acel implant.

Mucozita este prima etapă de evoluție a periimplantitei și la acest stadiu aceasta afectează țesuturile moi, de fapt gingia din jurul implantului. Această mucozită poate fi descoperită doar dacă mergeți periodic la o clinică stomatologică specializată, pentru un control cu camera intraorală și este singura etapă a periimplantitei care este reversibilă dacă este tratată de un doctor stomatolog profesionist la timp.

Dacă mucozita nu este tratată în faza incipientă, această infecție coboară până la nivelul osului și duce la dezinserarea ligamentelor gingivale și pierderea osoasă ireversibilă a pacientului infectat.

Sunt un doctor stomatolog implantolog responsabil, dedicat total profesiei și pacienților mei DEOSebiți, empatizez cu fiecare din ei și abordez din punct de vedere holistic fiecare caz clinic în parte, fiind convinsă că fiecare om merită și are dreptul la tratamente stomatologice la cele mai înalte standarde medicale actuale și vă invit să facem o incursiune în descifrarea tainelor acestei maladii care afectează atât de agresiv implanturile dentare.

În primele faze ale sale, periimplantita este din păcate asimptomatică, ceea ce o face extrem de dificil de depistat de către doctorul stomatolog și cu atât mai greu de sesizat de către pacient acasă (imposibil).

 

Tocmai din acest motiv este foarte important să vă reamintesc cât de fundamental este să vă programați o dată la 6 luni la o clinică stomatologică specializată, pentru un consult cu camera intraorală, ca doctorul stomatolog să poată constata din timp apariția primelor semne ale acestei maladii.

 

Primele simptome sunt:

  • Sângerare gingivală în jurul implantului dentar.
  • Retracție gingivală-țesutul moale se retrage de pe gingie și lasă o mare parte a implantului expusă.
  • Secreții purulente la nivelul implantului(urât mirositoare)
  • Mici dureri repetitive și de intensități diferite
  • Mobilitatea implantului

Având în vedere cele evidențiate mai sus, diagnosticarea periimplantitei se poate face și în urma investigațiilor imagistice(radiografii dentare), deoarece cu ajutorul acestora medicul stomatolog poate observa resorbția osoasă din jurul implantului.

Această boală nu apare niciodată de la sine sau pe un fond genetic, ci din cauza unor patologii bine stabilite care pot fi controlate și stopate, dacă suntem preventivi și ne programăm de cel puțin două ori pe an la medicul stomatolog.

 

Principalii factori dăunători ale apariției periimplantitei sunt:

  • stresul
  • fumatul
  • anumite afecíuni medicale (diabetul sau cele oncologice)
  • igiena orală precară (igiena greșit efectuată sau incompletă după inserarea implantului dentar, aceasta va duce la depuneri de bacterii cu apariția infecției și a periimplantitei.
  • neprogramarea la o clinică dentară specializată pentru o igienizare profesională și un consult cu camera intraorală, la minimum 6 luni.
  • slaba calitate a implantului dentar
  • inserarea defectuoasă a implantului dentar
  • o protezare incorectă a implantului, coroana inserată pe implant nu este corect adaptată.

În primă fază această afecțiune nu dă prea multe semne, deoarece nu are simptome semnificative care să ne pună în alertă, tocmai din această cauză este foarte importantă vizita periodică la doctorul stomatolog specializat.

În scurt timp însă boala va avansa și își va dezvălui adevărata față prin tabloul simptomatic evidențiat anterior. Acest mecanism odată pornit este ireversibil și dacă nu mergeți repede la o clinică dentară, riscați să vă pierdeți implantul.

 

Mucozita-peri-implantară.

Aceasta este primul etapă al periimplantitei, fiind extrem de greu de sesizat.

Dacă o tratați la timp la o clinică stomatologică, aceasta este reversibilă iar mucozita nu se va mai transforma în periimplantită. Este posibil ca în acest stadiu să simțiți o mică afecțiune a gingiilor, prin înroșirea și inflamarea lor.

 

Resorbția osoasă – apariția periimplantitei

Etapa pierderii osoase este de fapt periimplantita-adică boala efectivă a implantului dentar.

Dacă ignorați primele semne ale mucozitei, afecțiunea se va agrava într-un ritm accelerat, determinând în cele din urmă la pierderea osoasă și la descoperirea implantului, în același timp apărând și pungi cu puroi.

Vă sugerez să nu ignorați primele simptome ale periimplantitei, pentru că tratamentul stomatologic în această fază este destul de dificil și se poate chiar ajunge la pierderea implantului.

 

Diagnosticarea periimplantitei.

Așa cum am subliniat, în stadiul timpuriu periimplantita nu vine cu simptome care să vă alerteze, ceea ce înseamnă că nu veți simți nicio inflamație sau durere, acesta nefiind neapărat un lucru bun.

Dacă sunteți preventiv și mergeți regulat la 6 luni la medicul stomatolog, atunci doctorul va putea constata și diagnostica această afecțiune, cu ajutorul radiografiilor si o va putea vindeca fără probleme.

Este bine să știți că această afecțiune este chiar mai dificil de tratat decât boala parodontală care afectează dinții naturali, fiind un alt motiv pentru care vă sugerez să vă programați de cel puțin două ori pe an la un cabinet stomatologic specializat.

 

Echipa de doctori stomatologi de la clinica dentară Deos Dental, pe care o coordonez, tratează periimplantita cu ajutorul laserului dentar erbium, pentru ca tratamentul să fie eficient, minim invaziv și fără durere.

 

Acest protocol unic laser de tratare a periimplantitei este net superior metodelor clasice, complet chirurgicale, care nu numai că nu decontaminează în profunzime suprafața implantului dar crește și riscul de infectare post operatorie a acestuia

Avantajul acestei proceduri revoluționare în stomatologie este și faptul că față de tratamentul clasic, acest protocol unic laser nu presupune restricții semnificative și pacientul va putea să-și reia rapid stilul de viață obijnuit.

 

Totuși în primele ore după intervenție este recomandat să consumați doar alimente moi, ușor de digerat și să stați departe de țigări timp de două săptămâni.

Avantajele folosirii laserului dentar în tratarea periimplantitei

LiteTouch aduce o adevărată revoluție tehnologică în stomatologia convențională, prin multivalență și ultraeficiență în tratarea țesuturilor dure și moi, fiind un instrument intuitiv și ușor de utilizat, care oferă un grad optim de precizie și un nivel inegalabil de adaptabilitate și manevrabilitate.

Datorită funcțiilor avansate de ablație și sub-ablație și a efectului antibacterian, laserul LiteTouch folosește energia luminii pentru intervenții de precizie asupra țesuturilor dentare și tratamente  minim invazive și este mult mai eficient decât tratamentul clasic, care se folosește de chiurete și bisturiu și care nu reușește să decontamineze în profunzime regiunea implantului dentar inserat.

Această metodă cu laser nu produce o ablație caldă, deci nu apare durerea ca la metoda clasică și este o metodă sigură.

Ținem să precizăm că nu există nici o contraindicație pentru această metodă și vă invit la noi în clinică să vă demonstrăm profesionalismul medicilor noștri stomatologi și eficiența acestor tehnologii și protocoale unice, de ultimă generație.